Подробен отчет на Федерация Народна топка България за извършените инициативи и дейности през изминалата 2023г.

През изминалата година 2023,  Федерация Народна топка България посети близо 200  учебни заведения в страната с инициативата „ PLAY WITH US!” –  Основни училища, Гимназии, Университети, детски градини. . През месец юни и месец септември  организирахме два плажни  турнира  по Доджбол за ученици „ Играй с нас“ , който имаше за цел децата от София в съвместно с деца от други градове  да се докоснат до този спорт и в продължение на три месеца активни тренировки, ние постигнахме тази цел.

През месец септември организирахме второ издание на държавно  университетско първенство по плажен доджбол за студенти от цялата страна в курортен комплекс Кранево , на който турнир успяхме да запознаем новите студенти  с нашия спорт , което доведе в последствие до отлични резултати за популяризирането на Доджбол в сраната. Участваха 15 университета.

Получихме обаждания с желание да се създадат  нови клубoве по Доджбол в Силистра, Добрич Казанлък, Панагюрище и др.  , които в момента са в процес на преговори.

От  2021, спортът Доджбол вече има магистратура Спорт за високи постижения „ Треньор по Доджбол“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ поради големия интерес от страна на учителите след проведения турнир. Вече има 4 човека- учители, които вече завършиха  магистратура СВП “ Треньор по дожбол” в НСА  през месец април , които сега искат да създадат свои клубове в градовете, в които преподават и живеят. Благодарение на това, че спорта е и специалност за висше образование в НСА и на обиколките в учебни заведения в страната с нашата инициатива, през 2023 година, имаме нови 3 нови студента в НСА  през новата учебна година, които учат СВП Магистратура Доджбол и очакваме нови 6  попълнения през учебната 24/25 г.

Чрез инициативата „PLAY WITH US!“, ние от Федерация Народна топка България – ФНТБ  до момента сме посетили над 400 учебни заведения в страната. Превели сме над 100 турнира в различни възрасти . Световната асоциация по Доджбол ( WDA – World Dodgeball Association ) и всички нейни членове над 74 страни от цял свят сме кандидатствали сме за олимпийски спорт и вече 6-7 години сме под наблюдение от GAISF. Надяваме се преди Олимпиадата в ПАРИЖ да станем част от олимпийското движение и през 2028 да участваме в Олимпийските игри в Лос Анджелис.

Спортът през 2020 година стана и Университетски като част от АУС “ Академик И ВЕЧЕ ИМА 3 ДЪРЖАВНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ ЛЕТНИ ПЪРВЕНСТВА, което означава, че ще посетим в бъдеще и много университети в страната. Спортът Доджбол е  специалност „Треньор по Доджбол“ за висше образование в НСА“Васил Левски“. Благодарение на това, вече в два университета – УАСГ и Технически университет София, спортът вече се практикува от студентите и трескаво се подготвят за летните игри в Кранево.

Вече пета година има прием на кандидат-студенти. Всеки, който желае да изучава този спорт може да кандидатства в НСА като подаде документите си през месец юни , а от септември ще имаме за втора поредна година и Магистратура СПВ – Спорт за високи постижения “ Треньор по Доджбол“  в академията за тези, които виждат бъдеще за себе си в нашия спорт.  Тази година имаме дипломирани 5 човека с магистратура СВП “ Треньор по Доджбол ” и през мезец Юни ще имаме още трима завършили висше образование степен бакалавър “ Треньор по Дожбол “ в световната история на спорта.

През последните месеци получихме обаждания от редица преподаватели по физическо възпитание и кметове  с молба да посетим и тях с нашата инициатива “ PLAY WITH US!“.

„PLAY dodgeball WITH US!“ е турнир, който се организира всяка година в началото или в края на учебната година, и е част от инициативите на Федерация Народна топка България – “ Да се справим с агресията в обществото чрез спорта народна топка! Спорт за всички, игра за всеки!“ , “ Don’t give up on me!“  “ PLAY WITH US!“ и “ Аз съм Българче! „. Имаме вече няколко издания в различни градове в страната.

Държим да отбележим, че не използваме финансиране от държавата или ММС за развитието на този спорт в България и всичко постигнато до момента е изцяло наша заслуга, наши собствени усилия с много любов и всеотдайност, малко нефинансова помощ от партньори и приятели, и много Апостолска работа. Резултатите ги виждаме в очите на децата, техните родители, учители и на всички, които вече са се докосвали по този вълнуващ, социален, неконтактен, достъпен, без възрастови и полови ограничения спорт.

Федерация Народна топка България има и много покани от  училища, гимназии, университети, гродове в страната да ги посетим и представим спорта. В рамките на няколко учебни часа по физическо възпитание , ние ще ги запознаем със спорта доджбол/народна топка, което се надяваме да допринесе за нашето развитие отново!

Всяко учебно заведение, което стане част от нашата инициатива „Play with us!“ има възможността да участва  в турнир по народна топка за купата на федерацията DODGEBALL CUP „PLAY WITH US!“ по новите световни правила с 5 топки!

Турнирът в София се провежда всяка година в Национална спортна акадения „Васил Левски“(НСА) – Многофункционална спортна зала . Подобни турнири ще се проведат във всеки един град, където имаме учредени клубове. Поредното държавно ученическо първенство  за купата на ФНТБ  се състоя на 16.10.22г , а в него взеха участие 15 учебни заведения , над 300 ученици, 30 учители по ФВ, над 100 родители . Имахме и турнир за купата на Ендлес Тейл в гр. София с две издания, Турнир за купата на Клуб Космос – 5 издания в град Пловдив, над 20 презантации на спорта и демостративни ученически турнири в различни градове в страната.

Провели сме и много обучителни семинари за учители от цялата страна, на които представяме нашите планове за развитие на спорта в България и възможностите на национално, и международно ниво. До момента в НСА , вече трета година , се обучават  4 бакалаври специалност „ Треньор по Доджбол и 4 човека с Магистратура, и се надяваме през новата учебна година 2024 да имаме още нови попълнения кандидат-студенти и  поне още 5 човека  в магистратура СВП „ Треньор по Доджбол“.

Събития 2023:

 1. Обучение на учители и ученици в над 50 учебни заведения в страната  по инициативата PLAY WITH US!  2022
 2. Държавно клубно първенство за пълнолетни 2023
 3. Университетски турнир по плажен доджбол с участието на 15 университета съвместно с АУС
 4. Държавно клубно първенство по плажен доджбол за ученици 6-7 клас
 5. Държавно първенство по плажен доджбол за ученици 6-7 клас
 6. Областно държавно първенство в гр. Пловдив за купата на Клуб Космос и купата на ФНТБ – 4 издания през учебната година за ученици 5,6,7,8 клас – 5 турнира
 7. Поредица от вътрешни турнири в различни училища в страната
 8. Презантационни демостративни турнири в над 10 града в страната с цел популяризиране на спорта Доджбол

 

Гр. София                                                                                         С уважение: Константин Миладинов

Дата : 03.03.2023г.  14:00 ч                                                          Президент ФНТБ ……………………………..

Obrazec_12-a 2022 ФНТБ (2)

ТОПКИ ЗА ДОДЖБОЛ НА АДРЕС  WWW.GOTCHA.BG

  Вашето име (задължително)

  Вашият Email (задължително)

  Относно

  Вашето съобщение

  Още за нас на следните адреси :

  www.gotcha.bg 
  www.narodnatopka.com
  www.mediaplus.bg

  Няма отговори за "Подробен отчет на Федерация Народна топка България за извършените инициативи и дейности през изминалата 2023г."


   Искаш да кажеш нещо??

   HTML е позволен