EDBF правила

ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО НАРОДНА ТОПКА( EDBF)

 

МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАТЕЛНИ ПРАВИЛА

European Dodgeball Rules

European Dodgeball Federation

European Dodgeball Federation

 

  1. Игрище – размер и маркировка:

1.1. Размерът на игралното поле може да варира в зависимост от размерите на спортното съоръжение. Различни варианти са отразени на диаграмата по-долу.

 

Легенда

Маркировка и размери на игралното поле

Дължина – 17 м. (мин.16.0 м.; макс. 17.6 м.)

Ширина – 8 м.

Цетрална зона – ширина 0.6 м.

Разстояние  между централната зона и линията за връщане на топката – 4 м.

Зони за връщане на играчи – двустранно, странично

Линии за връщане на отстранени играчи в играта – на 1 м. от ограждащата мрежа на игралното поле

Отстояние на игралното поле от ограждащата мрежа- 1 м., а от страната на зоните за отстранените играчи- 2 м.

edbf

1.2. Маркировка в син цвят, ограждаща мрежа – в черен.

1.3. Маркировката на игрището е обикновено в син цвят.

1.4. Маркировката на игрището може да бъде в друг цвят когато се налага да се очертае върху вече съществуваща такава в същия цвят, или ако подът е в син цвят.

1.5. За предпочитане е черна мрежа, но се допускат мрежи и в друг цвят.

1.6. Външните линии на Централната зона не са част от игрището. Не се допуска докосване на външната линия или на линията на Централната зона по време на игра.

2. Оборудване:

2.1. Топки във всеки мач се използват три (3) топки.

2.1.1. За състезанията при мъжки и смесени отбори одобрените топки от  UKDBA/EDBF трябва да  са с диаметър 20.3  cм  (8.0 инча), напомпани до 0.126-0.14 kг/cм2 (1.8-2.0 psi).

2.1.2. За състезанията при женски отбори одобрените топки от  UKDBA/EDBF  трябва да са с диаметър 17.8 cм (7.0 инча), напомпани до 0.126-0.14 кг/cм2 (1.8-2.0 psi).

2.2. Облекло на играчите-

2.2.1. Отборните играчи трябва да играят с еднакъв екип.

2.2.2. На фланелката ясно трябва да е отбелязан номера, който е уникален за всеки играч в отбора.

2.2.3. Отборните екипи не трябва да съвпадат с тези на съдиите.

2.2.4. Обувките трябва да бъдат подходящи спортни обувки без маркировка.

2.2.5. Не се разрешава носене на ръкавици от играчите.

2.2.5.1.         Защитни ръкавици, необходими при нараняване или по медицински причини за защита на кожата могат да бъдат разрешавани в случай, че играчът предостави доказателство в подкрепа на необходимостта от защитни ръкавици.

2.2.6. Наколенките са препоръчително предпазно облекло за всички играчи.

2.2.7. Не се разрешава носене на бижута и очила от играчите по време на състезание.

2.2.7.1. Ако играчите носят бижута или очила, лична отговорност за всякакви повреди по тях, или причинени повреди вследствие носенето им, носи съответният играч.

3   .      Формати на мачовете:

3.1.  Отборите се състоят от 6 играчи на терена в началото на всеки гейм.

3.1.1. Общия състав на отбора може да бъде до 12 играчи.

3.1.2. Играчите могат да бъдат заменяни между геймовете.

3.2. Всеки гейм е с продължителност 3 минути.

3.3. Един мач обикновено има 5 гейма. В турнири и плейофни мачовете за елиминация в крайните етапи може да се играят 7 гейма.

3.4. Един отбор печели гейм при отстраняване на всички играчи от противниковия отбор, или ако има повече останали играчи на игрището при свирене край на играта от съдията.  Мачовете и геймовете в мачовете могат да се теглят.

3.5. При групови турнири и лиги всеки отбор добавя 2 точки на спечелен гейм към точковата таблица в лигата. Теглените мачове носат по 1 точка.

3.5.1. Например, ако един отбор спечели мач 3:2, отборът-победител получава 6 точки, а губещият отбор получава 4 точки; ако мач завърши  3:1,  с един изтеглен гейм, отборът-победител получава 7 точки, а  губещият отбор получава 3 точки.

3.5.2. При равенство в точките на отборите в група от турнир или лига в края на всички мачове, победител е отборът, който е спечелил повече мачове.

3.5.3. При равенство в точките от спечелени мачове, победител е отборът с повече спечелени геймове.

3.5.4. При равенство в точките от спечелени геймове, печели отборът, който е имал общо повече играчи на терена в края на всеки гейм от всички мачове в групата/лигата.

3.5.5. При равенство в точките от повече играчи на терена, решаващ за победителя е общия сбор на точките от прекия двубой.

3.5.6. При завършване на прекия двубой с равен брой точки, победител става отбора с повече играчи на терена от този мач.

3.5.7. При равен брой играчи на терена в края на този мач, се играе допълнителен 3-минутен мач за излъчване на победител. 

3.5.8. Общ брой точки:

 

Резултат от мач Точки на победителя Точки на губещия отбор
5-0 10 0
4-0 9 1
4-1/3-0 8 2
3-1/2-0 7 3
3-2/2-1/1-0 6 4
2-2/1-1/0-0 5 5

3.6. Плейофните мачове за директни елиминации се играят до спечелване на 6 точки в мач от 5 гейма, или 8 от 14 точки в мач от 7 гейма. Първият отбор, спечелил 6 от 10 точки, или 8 от 14 точки,е победител, а останалите геймове не се играят.

3.6.1. В пеките двубои, ако се тегли мач в края на  5:7 гейма, за определяне на победител се играе Извънреден  едноминутен гейм.

3.6.2. Извънредния гейм носи 1 точка към крайния резултат на победителя.  Изтеглен мач, който се решава чрез Извънреден гейм, води до резултат 6:5 или 8:7.

3.6.3. Ако в края на едноминутния Извънреден гейм двата отбора имат равен брой играчи на терена, Извънредния гейм става „Внезапна смърт”.

3.6.4. Съдията обявява „Внезапна смърт”, за да уведоми двата отбора, че времето е изтекло.

3.6.5. При Извънредна  ‘Внезапна смърт’,  първият отбор, който елиминира играч от противниковия отбор, се обявява за победител.

3.6.6. При Извънредна  ‘Внезапна смърт’, ако играч е елиминиран защото е стъпил на, или прекрачил странична, или задна линия, или линията на Централната зона, противниковият отбор печели играта.

 

Плейофни директни двубои

 

Мач 7 гейма Мач 5 гейма
Играни геймове Резултат Играни геймове Резултат
4 8-0 3 6-0
5 8-2/9-1 4 6-2/7-1
6 8-4/9-3 5 6-4/7-3
7 8-6/9-5 5+Извънреден 6-5
7+ Извънреден 8-7    

3.7. Общтото игрово време за всеки мач е приблизително 18 минути.

3.8. Отборите трябва да имат готовност да започнат всеки гейм при повикване от съдията.  Допълнително време между геймовете не е разрешено.

3.8.1. Око отбор не се яви на игралното поле при старта на първия гейм от играта,  същият губи първия гейм.

3.8.2. Ако същият отбор няма готовност да играе втория гейм в рамките на 3 минути от стартовото време на мача, губи мача.

3.8.3. Загубен мач в лига се брои за 10:0 точки и 30:0 играчи.

3.8.4. Загубен мач в директен двубой се брои за 6:0 точки и 18:0 играчи.

3.9. Отборите имат право на 1 таймаут на мач между геймовете.

3.9.1. Отборите са длъжни да информират съдията, че искат таймаут преди съдията да ги извика за следващия гейм.

3.9.2. Таймаутите са с продължителност 1 минута всеки.

3.9.3. Едноминутния таймаут започва от момента, в който капитана на отбора го поиска.

3.9.4. Треньорите на отборите се допускат на терена по време на таймаутите.

3.9.5. Когато събитие се снима за предаване на живо, официалните представители на Федерацията или на турнира могат да поискат медиен таймаут, ако това бъде поискано от медийната компания.

3.10.  Когато игралното поле и спортното съоръжение дават видимо предимство на единия отбор, отборите си разменят местата при старта на всеки следващ гейм.

3.10.1. Посоченият за отбор-домакин избира от коя страна ще играе първия гейм.

3.10.2. При игри в групи на лиги и турнири, се съставят списъци на отборите, които ще се считат за домакини.

3.10.3.  При ранен директен двубой (до, вкл. Четвърт финал), отбор-домакин е отборът, стигнал до този етап като отбор с най-добър резултат.

3.10.3.1.  Ако няма определен отбор-домакин, съдията съдията го определя чрез хвърляне на чоп.

3.10.3.2.  При състезания за купата, където се теглят отборите за определяне на срещите за всеки кръг, първият от двата изтеглени отбора ще бъде посочен за домакин.

3.10.4. При полуфинали и финали съдиите отпеделят отборът-домакин чрез хвърляне на чоп. Капитаните на отборите трябва да са при съдията при хвърлянето на чоп.

 4. Старт на играта:

4.1. Всеки гейм започва по сигнал на съдията.  Съдията използва свирка за обявяване старт на играта.

4.1.1.Съдията обявява старт на гейма като първо извиква „Готови” и след това изсвирва сигнал със  свирката.

4.1.2. При състезания, които използват централно и/или електронно отчитане на времето, всички отбори трябва да бъдат уведомени какъв звук ще сигнализира старта и края на  гейма .

4.2. При старта на всеки гейм всички играчи трябва да са застанали зад задната линия.

4.3. Играчите могат да докосват задната линия с всяка част на тялото си, но не могат да преминават над нея в игралното поле.

4.4. При съоръжения, които използват стени и/или бариери като задна линия, при старта на всеки гейм всички играчи трябва да досокват задната линия, независимо с коя част на тялото си.

4.5. След старта на гейма всички играчи трябва да преминат изцяло в игралното поле.

4.5.1. Играчите трябва да заемат мястото си вътре в очертанията на игралното поле след сигнала за старт на играта и преди бегачите от техния отбор да са стигнали Централната зона.

4.6. След като съдията даде сигнал за старт на гейм, най-много трима играчи могат да бягат, за да се сътезават за топките, а трима играчи остават зад Линията за връщане.

4.7. На състезаващите се играчи за топките при старта на гейм не е позволено преминаването в Централната зона

4.7.1. На състезаващите се играчи за топките при старта на гейм е позволено да докосват с ръце линията на Централната зона, която огражда тяхното игрално поле, както и Пода в очертанията на линиите на Централната зона.

4.7.2. На състезаващите се играчи за топките при старта на гейм не е позволено да осъществяват физически контакт с играчи от противниковия отбор.

4.8. При старта на гейм, ако играч или играчи започнат да тичат за топките преди съдията да е свирил старт на гейма, съдията свири и/или обявява „Фал старт”, а играчите са длъжни да се върнат на стартова позиция.

4.8.1. Ако при старт на гейм играч се затича за топките преди сигнала на съдията, но спре преди да е стигнал до Линията за връщане , съдията може да разреши играта да продължи.

4.8.2. Играч, направил повторен Фалстарт, получава предупреждение от съдията, че ще предприеме последващи действия при трето нарушение. Това може да включва забрана да тича за топката през следващия гейм  от играта, или изваждане от играта.

4.8.3. Ако съдията спре играта поради Фалстарт, времето на съответния гейм се пренастройва на 3 минути.

4.9. Когато играч спечели топката при старт на гейм, той трябва да върне топката на играч, който е в контакт с игралното поле зад Линията за връщане преди топката да „оживее”. В момента, в който топката „оживее”, могат да се правят „Опити”.

4.9.1. Отборът спечелил повечето топки има максимално 5 секунди от момента, в който я спечели зад Линията на връщане, да прави „Опити” с „живите” топки.

4.10.  В очертанията на Защитната бариера/Мрежа по време на игра е разрешено да бъдат само играчите, които са активни в играта, официални лица на мача и посочени служители. Треньорите на отборите и резервните играчи трябва да останат извън тази зона.

 5. По време на играта:

5.1. Маркировка на игралното поле

5.1.1. По време на играта линиите очертават границите на половините на игралното поле за всеки отбор.

5.1.2. Ако играч докосне ограничителна линия, или повърхност извън страничните очертания на половина от игралното поле на своя отбор , задна линия, или линията на Централната зона, той е аут.

5.1.3. Играчите трябва да останат през цялото време в очертанията, които маркират тяхната половина от игралното поле.

5.2. Играчите, които са аут:

5.2.1. Играчите, които са аут, трябва да отидат до Зоната за връщане на играчи, която е маркирана на пода от страната на половината на техния отбор.

5.2.2. Когато играч е аут, той вече не е активна част от играта.

5.2.3. При напускането на игралното поле той няма право умишлено да отклонява посоката на движение на топката , независимо дали та е „жива” или „мъртва”.

5.2.4. Няма право да подава стационарна топка на никой от „живите” играчи.

5.2.5. Няма право да опитва да спре „Опит” на противниковия отбор. При умишлено спиране на „Опит”  на противниковия отбор, получава дисциплинарно наказание от съдията.

5.3.    Връщане на топки, които са напуснали игралното поле:

5.3.1. Играчите, които са аут, имат право да връщат топки на своите съотборници.

5.3.2. При тези случаи играчите, които са аут, нямат право да преминават отвъд линията на Централната зона, очертаваща  половината от игралното поле на техния отбор.

5.3.3. При опитите си да върнат топки на своя отбор играчите, които са аут, трябва да стоят от страната на игралното поле, обозначен като Зона за връщане на играчи.

5.3.4. Играч, който все още е вътре, трябва да поиска разрешение от обслужващия мача персонал да върне топка от извън игралното поле.

5.3.5. Играчи, връщати топки от извън игралното поле,  имат право или да носят топката обратно до корта, или да я хвърлят обратно на игралното поле  преди да се върнат в играта.

5.3.6. След връщане на топката играчите трябва да се върнат  незабавно на игралното поле.

5.3.7. Играчите трябва да се върнат на игралното поле  като прекрачат задната линия.

5.3.8.Играчите трябва да се върнат в играта в задната част на игралното поле, ако е използвана бариера или стена вместо задна линия.

5.3.9. Съдията свири „аут” на играч, който се забави да се върне в игралното поле след връщане на топка от зоната извън игралното поле.

5.3.10.  При излизане от игралното поле за връщане на топка, играчите нямат право да задържат „жива” топка.

5.3.11.  Играч, който задържи „жива” топка при излизане от игралното поле за връщане ще бъде „аут”.

5.3.12.  Когато играч поиска разрешение да излезе извън игралното поле за връщане на топка, същият не е „жива” мишена от момента, в който е пристъпил извън игралното поле до връщането си на него.

5.4. Има няколко начина, при които играч се счита за „аут”:

5.4.1. Отборите отстраняват противниковите играчи като ги уцелят с топка  с директно хвърляне, т.е. топката не е отскочила от някаква повърхност.

5.4.1.1. Хвърляне към противниковия отбор се нарича „Опит”.

5.4.1.2. Играч е аут когато коя да е част от тялото му е улучена при „Опит”.

5.4.1.3. По време на игра облеклото на играча се счита за част от тялото му.

5.4.2. Когато играч улови „опит” на противников играч, хвърлящия е аут, а уловилия играч връща в игра един от своите съотборници, който е бил аут. (виж7.)

5.4.3. Играчите са аут когато стъпят на, или прекрачат ограничителните очертания на тяхната половина от игралното поле, освен ако нямат официално разрешение за връщане на топка, която е излязла извън игра.

5.4.4. Играчите могат да бъдат извадени в аут от съдията, ако псуват или се държат обидно към противников играч, зрител, или обслужващия персонал.

5.4.5. Играчите ще бъдат изваждани в аут при нарушаване на Правилото за петте секунди. (виж 5.7)

5.4.6. Играчите ще бъдат изваждани в аут ако не направят валиден „Опит” когато техния отбор води (виж 5.7.5)

5.4.7. Съдията има право да извади играч в аут и по друга причина, различна от упоменатите по-горе.

5.5. Нарушаване на Правилото за Петте секунди:

5.5.1. Когато водещият отбор (това е отборът с повече играчи на терена към момента) държи две или три топки, той има пет секунди да направи „опит” с втората и третата топка, които държи..

5.5.3. При равен брой играчи на терена, отборът, който държи повечето топки, се счита за водач.

5.5.4. Ако играчите не успеят да направят „опит” към противниковия отбор в рамките на пет секунди, всички играчи, които държат топки се изваждат от съдията в аут.

5.5.5. Водещият отбор трябва да направи „опити”, които да извадят играч от противниковия отбор в аут. Тези „опити” трябва да бъдат признати за валидни от съдията.

 6. Подавания:

6.1. Играчите имат право да направят подаване на топката към съотборник по всяко време.

6.2. Ако играч от водещия отбор направи подаване към съотборник, това не води до рестарт на Петте секунди задържание. Задържането на тази топка ще се счита за непрекъснато.

7. Блокада:

7.1.  Играч може да използва топката, която държи, за да блокира топка,хвърлена от другия отбор.

7.2. Ако играч, използващ топка за блокиране на хвърлена топка, не успее да задържи напълно и да контролира блокиращата топка през цялото време, изгуби пълен контрол и направи неуспешен опит с топката, която държат, или изпусне топката, която използва за блокаж, се изважда в аут.

7.3. Когато играч използва топка, за да блокира хвърлена топка, ръцете, които държат топката се считат за част от топката.

7.4. След контакта с блокиращата топка блокираната топка вече не е „жива”.

 8. Опити:

8.1. „Опит” се нарича хвърляне към противников играч, при което улученият играч се изважда в аут.

8.2. Удрянето и захващането на топката с ръка НЕ се счита за Опит.

8.3. Топкането на топката в пода с ръка НЕ се счита за Опит.

8.4. Ритането на топката НЕ се счита за Опит.

8.5. Не се счита Опит когато играч хвърля топката, като защипва външната кожа на топката между палеца и пръстите, или пъха пръсти под горната кожа на топката, което може да я повреди.

8.6. Играчите се изваждат в аут за всякакви хвърляния на топката по въздуха към отсрещната страна на игралното поле, различни от тези, признати за „Опит”.

9. Хващания:

9.1. Когато играч хване Опит на играч от противниковия отбор, хвърлящия е аут и някой от съотборниците на хваналия Опита има право да се върне в играта от Зоната за връщане на играчи.

9.2. Връщащият играч/и трябва да се върнат в играта като пристъпят през задната линия.

9.3. Ако вместо задна линия за игралното поле е използвано ограждение или стена, играчите трябва да се върнат в играта в задната част на игралното поле. При връщането си в играта те трябва да осъществят контакт със стената или ограждението от вътрешната страна на ограничителните линии в задната част на полето.

9.4. Играчите са длъжни да се връщат в играта по реда на излизането си в аут на принципа първи вън-първи вътре.

9.5. При опит да хване хвърлена топка, играчът има право да отбие топката, но тя не бива да докосва друг играч, друга топка, повърхност или предмет след първоначалния контакт на играча с топката.

9.6. Хващането не се счита за пълно докато играчът няма пълен контрол върху хванатата топка в ръцете си.

9.7. Ако играч стане аут в момента на хващане, преди да има пълен контрол върху хванатата топка, хващането не се брои.

9.8. Когато играч скочи, за да хване топка, той трябва да се приземи вътре в ограничителните линии на игралното си поле, за да се зачете хващането за успешно.

9.9. Разрешено е изпускане на задържана топка при опит да се хване хвърлена топка.

 10. Спасяване:

10.1. Ако играч е улучен при Опит от противниковия отбор, и негов съотборник хване топката, която го е улучила, той се спасява от аут.

10.2. За да се зачете спасяването за валидно, топката трябва бъде хваната след като се е ударила в уцеления играч, но преди да е докоснала друг играч, повърхност или предмет, независимо дали този предмет е в играта или не.

10.3. Само един играч има право  на контакт с топката при опит да спаси улучен съотборник.

10.4. Ако друг играч се опита да спаси улучен играч и докосне топката, но втори съотборник хване топката, улученият играч е аут. Ако двама играчи кванат топката едновременно при опит да спасят съотборник, улученият играч НЕ е спасен.

10.5.  При спасяване не се връщат играчи от Зоната за връщане в игра.

10.6.  Спасяване не изважда хвърлящия от играта.

 

11. Контузии:

11.1.  Съдията спира играта при контузия на играч.

11.2.  Контузен играч може да бъде заменен.

11.3.  Ако играч кърви, той ТРЯБВА да бъде заменен. Контузен играч не може да се връща на терена до следващия гейм на мача и кървенето трябва да е спряно преди връщането му на терена.

11.4. Отчитането на времето се спира от съдията при спиране на играта поради контузия.

 

 12. Честна игра:

12.1. Играчите са длъжни да се подчиняват на Правилника за честна игра.

12.2. Всички играчи трябва да се съобразяват максимално с Правилника за честна игра през цялото време на състезателната игра.

12.3. Ако играч  остане на терена след като е аут, и чака да бъде извикан в аут, това се счита за нарушаване на Правилника за честна игра.

12.4. Незачитането на Правилника за честна игра се счита за неспортсменско поведение;  при първо нарушение играчите получават предупреждение, а при всяко следващо нарушение съдията налага дисциплинарно наказание.

 

 13. Поведение по време на игра:

13.1.  Кодекс за поведение на играчите на Европейската Федерация по Народна топка (EDBF)

13.1.1. Да разбира, оценява и се подчинява на Правилника на играта.

13.1.2. Да уважава почтеността и преценката на служителита на EDBF и на организаторите на играта.

13.1.3. Да уважава противника и да го поздравява любезнослед всеки мач, независимо дали е спечелил или загубил.

13.1.4. Да носи отговорност за своите действия и да упражнява самоконтрол.

13.1.5. Да не се подиграва или обижда противника и да се въздържа от обиден език.

13.2.   От играчите се очаква да се подчиняват на Правилника за честна игра.

13.2.1. Съгласно Правилника за честна игра, от играчите се очаква да се подчиняват в най-голяма степен на честност и спортсменство по всяко време на състезателна игра.

13.2.2. Всяко оставане на  играч на терена след като е ясно, че е аут и чакане да бъде извикан в аут се счита за нарушение на Правилника за честно поведение.

13.2.3.Това е неспортсменско поведение; играчите получават предупреждение за изваждане от играта за гейм и/или цял мач, в случай че не се държат по очаквания начин повече от веднъж по време на събитието.

13.3.  При неприемливо поведение съдиите налагат дисциплинарно наказание срещу нарушителя/ите или отбора/отборите.

13.4.  Ритане на топката не се допуска.

13.4.1. Съдията налага дисциплинарно наказание на играч, който е ритнал топката със сила по посока на участниците в играта, организаторите на мача, или друго лице.

13.4.2. Всяко ритане на топката към противниковата страна води до изваждане на играча в аут от съдията.

13.4.3. Воденето на топката с крак или лекото и подритване към съотборник не се счита за ритане на топката.

13.4.4. На играчите се разрешава спирането с крак на топка , която се връща в мача.

13.5. По време на мача не се разрешава умишлено осъществяване на физически контакт с играчи на противниковия отбор.

13.6. Не е разрешено обиждане на противниковия отбор или играчи.

13.6.1. Подвикване на име или псуване към противниковия отбор се счита за обида.

13.6.2. Подвикване към играчи от противниковия отбор да излязат когато играчът или отбора мислят, че те са аут, се счита за обида.

13.6.3. Подвикване към играчи от противниковия отбор да хвърлят топката поради изтичане на времето за задържане се счита за обида.

 

14. Дисциплинарни наказания:

14.1. Съдиите налагат дисциплинарни наказания срещу отбори и играчи по своя преценка. Съдията е длъжен да информира капитана на отбора за всички наложени наказания срещу неговия играч /и и/или отбор.

14.2. Първият етап на дисциплинарно наказание  обикновено е устно предупреждение от страна на съдията към отделен играч или целия отбор.

14.3. Вторият етап на дисциплинарно наказание е записване на Жълт картон от съдията.

14.3.1. Съдията показва Жълтия картон на нарушителя и записва името и състезателния номер на нарушителя.

14.3.2. Наказаният играч се изважда от играта за гейма, по време на който е направено нарушението и за следващия гейм, независимо дали то е част от същата игра, или следваща игра.

14.3.3. Извадените от игра нарушители не могат да бъдат заменяни и на тяхно място не могат да се вкарват заместници. Това означава, че техния отбор ще трябва да играе с по-малко играчи по време на дисциплинарното наказание.

14.4. Третият етап на дисциплинарно наказание е записване на Червен картон от съдията.

14.4.1. Съдията показва Червен картон на нарушителя и записва името и състезателния му номер.

14.4.2. Наказаният играч се изважда от играта за всички останали геймове на мача, по време на който е регистрирано нарушението.

14.4.3. Наказаните играчи  нямат право да участват в следващите мачове от турнира, по време на които са получили Червен картон.

14.4.4. По време на мача, в който е регистрирано наказанието, извадените играчи не могат да бъдат заменяни, или на тяхно място да влиза друг.Това означава, че техният отбор ще играе с по-малко играчи във оставащите геймове от мача.

14.4.5. Ако се даде Червен картон след приключване на последния гейм на мача, нарушителят няма право да бъде заменян за 3(три) гейма от следващия мач.

14.5.  Съдията има право да пропусне някое от гореописаните в т. 13.2-13.4  дисциплинарни наказания, ако  действията на играча или отбора налагат такова решение.

14.6.  Всички наложени от съдията дисциплинарни наказания могат да бъдат обжалвани в писмена форма след турнира, по време на който са били наложени. На първа инстанция жалбите трябва да се внесат пред Дисциплинарната комисия на Европейската Федерация по Народна Топка.

14.7. Не се приемат жалби по време на турнира, по време на който е наложено дисциплинарното наказание.

 

С УВАЖЕНИЕ:

Belfast Euro Dodgeball Championships 2015

Ник Пинок – Президент на Европейската Федерация по Народна Топка

Народна Топка България ®

    WWW.www.narodnatopka.com

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®