5 топки, които правят 5 пъти по-щастливи децата

Благодарим на издателството към МОН „Аз-Буки“ , че отразиха във вестника нашето държавно ученическо първенство по Доджбол! Така ще достигнем до повече училища, гимназии и университети в България.🙂
Те са отдадени на спорта, непрекъснато работят за физическата активност на децата в училище и развиват в България все по-популярната игра, вече лицензирана и като спорт – доджбол. Разговаряме с инициатора и създател на доджбола у нас – Константин Миладинов, директора на ОУ „Д-р Петър Берон“ в Пловдив Стефан Кичуков и учителя по физическо възпитание и спорт в 12. средно училище „Цар Иван Асен II“ в София Стефан Чавдаров.
5 топки, които правят 5 пъти по-щастливи децата

Те са отдадени на спорта, непрекъснато работят за физическата активност на децата в училище и развиват в България все по-популярната игра, вече лицензирана и като спорт – доджбол. Разговаряме с инициатора и създател на доджбола у нас – Константин Миладинов, директора на ОУ „Д-р Петър Берон“ в Пловдив Стефан Кичуков и учителя по физическо възпитание и спорт в 12. средно училище „Цар Иван Асен II“ в София Стефан Чавдаров.

Разговорът се провокира от емоционалното съобщение, което Константин Миладинов направи в социалните мрежи по повод провелото се на 23 март тази година в Националната спортна академия Държавно ученическо първенство по доджбол. Участват ученици от 10 училища, като 3 от тях са от Пловдив, а 7 – от София. Първенството продължава няколко часа – от 9 до 15 ч. в съботния ден.

„Децата преживяха дълъг, изморителен, изтощителен маратон от срещи и издържаха геройски на физическото и психическото натоварване – пише в пост в социалните мрежи Миладинов. – Всеки отбор изигра по 5 срещи, а полуфиналистите и финалистите – по 6. Имаше разочаровани, имаше сълзи от радост и болка, но всичко приключи успешно, а отборите получиха справедливо класиране според уменията, с които разполагат в момента. Благодаря на преподавателите по физическо възпитание и спорт, които отделиха лично време в съботния ден за възпитаниците си и за спорта доджбол, защото в днешно време много малко човеци правят безвъзмездно нещо за други човеци.“

Започнал още през 2013 г. със собствени сили и ентусиазъм да налага в България доджбола – наподобяващ познатата на всички народна топка, Константин Миладинов

успява не само да зарази с играта учениците от вече над 400 училища, но и да го лицензира като спорт.

В Националната спортна академия кандидат-студентите имат възможност да се обучават и за треньори по доджбол, а Константин е първият, както казва самият той – в света, с бакалавърска степен по тази специалност. От настоящата година гордо показва своята диплома.

„Усилията си заслужават – споделя пред в. „Аз-буки“ Миладинов. – Играта е изключително динамична, може да се прилага почти навсякъде, а освен това

играят едновременно в един отбор момичета и момчета.“

Изграждането на взаимоотношения и контактът между момичетата и момчетата е важен за Константин. Той споделя, че преди време родители му се обаждат с желание да включат децата си в този спорт именно поради тази причина – за да контактуват с другия пол.

Победител на тазгодишното Държавно ученическо първенство по доджбол е отборът на 12. СУ „Цар Иван Асен II“ от София. Учителят по физическо възпитание и спорт, който води децата, се казва Стефан Чавдаров и с желание разказа пред „Аз-буки“ за опита си с учениците и доджбола.

„Когато преди три години започнах като учител по ФВС в 12. СУ, предложих на децата този спорт – споделя Чавдаров. – Тренираме като част от заниманията по интереси един или два пъти седмично. Миналата година станахме първи и на организираното състезание в СУ „Пейо Кр. Яворов“ в Пловдив. 90% от отборите са смесени – всеки от по 6 момчета и 6 момичета. Хубавото на този спорт е, че

дори тези, които не са на игрището, всъщност играят, защото „гонят“ топките.

По правилата само собствен играч може да върне топката на терена, така че те неиграейки на игрището, всъщност играят.“

Стефан Чавдаров уточнява, че децата проявяват интерес и са щастливи. Но дали този интерес ще се задържи, зависи от нас.

„Работил съм в няколко държави в чужбина и знам как е там, но в България децата спортуват до 12-годишна възраст и после край – казва Чавдаров. – Разпръскват се и само ако има клубове и могат да се включат в някой от тях, продължават, ако ли не – край със спорта. Така е и с доджбола. В момента обмислям дали да създам клуб, за да продължат да тренират след VII клас. Защото, когато отидат в друго училище, ако там не предлагат този спорт, естествено, спират да го тренират.“

Стефан е един от онези учители, за които е важно

децата в училище да имат богат избор от спортове.

В 12. СУ вече тренира малките ученици от III и IV клас по хокей на трева. Учудва се, че спорт, който от 1904 г. е олимпийски, у нас не е популярен. Но работи и се надява съвсем скоро да включи учениците си в първото им състезание. Предлага и хокеят на трева, и доджболът да бъдат включени в учебната програма.

На същото мнение – да има повече спортове за избор в училище, е и директорът на ОУ „Д-р Петър Берон“ в Пловдив Стефан Кичуков. За него Константин Миладинов казва, че е единственият директор, който още при зараждането на доджбола в България му се обажда с желанието да съдейства и да въведе играта като спортно занимание за своите ученици.

„Имаме два отбора по доджбол – разказва за „Аз-буки“ Кичуков. – Сборна група от III – IV клас и сборна – от V до VII клас.

Играта е много емоционална и на децата много им харесва.

Досега не сме имали клас, на който да сме демонстрирали доджбола и да не пожелаят всички да играят. Традиционно в малките класове се играе познатата народна топка, но тя е с една топка, докато при доджбола се играе с 5 топки и е изключително динамично. Хубавото също е, че не се изискват конкретни физически качества от децата и не толкова спортни натури също могат да се включат. В доджбола са необходими не само бързина и ловкост, но и съобразителност – да видиш откъде идва топката. Освен това няма нужда от специално оборудване, както например за плуване или за стрелба с лък.“

С бакалавърска степен по специална педагогика, с магистратура по предучилищна и начална училищна педагогика, както и по приобщаващо образование, Стефан Кичуков притежава също и специалност „учител по ФВС“. Може би заради това ръководи училището в Пловдив винаги с едно наум – че дигиталните трансформации са необходими, но не по-малко необходима на децата е и физическата активност.

Убеден е, че ако доджболът се включи сред спортовете в училищната програма, всички деца ще го играят. Като привърженик на запознаването на учениците с различни видове спорт, Кичуков споделя с радост, че ръководеното от него училище е единственото в Пловдив, където учениците имат възможност да се обучават от световен гросмайстор по шах.

„Въведохме го преди две години – споделя Кичуков. – Двама треньори се занимават с децата. Единият ги запознава с шаха като спорт в начален етап, а другият се занимава професионално с онези ученици, които наистина искат да се развиват. И двете групи се обучават безплатно. Гросмайстора ни осигури нашият бивш ученик шахматист Калоян Матеев, защото знае колко много може да даде на децата този спорт.“

Доджбол, хокей на трева или шах – ентусиазмът на учителите и директорите винаги заразява и децата. Константин Миладинов твърди, че идеята да развива доджбола у нас, го е осенила внезапно, сякаш „отгоре“ и затова няма да спре с усилията да популяризира играта. В негова подкрепа вече са много от учителите по ФВС и директорите на училища в България. Те откликват и после са възнаградени – виждат радостта, която излъчват учениците след активен ден. За да продължи напред и да финансира състезанията, Константин Миладинов и Федерацията по доджбол са обявили една полезна инициатива – всяка закупена топка е дарение в името на спорта.

Няма отговори за "5 топки, които правят 5 пъти по-щастливи децата"


    Искаш да кажеш нещо??

    HTML е позволен