Турнир за учители по плажна народна топка доджбол


Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, Регионално управление на образование, София град- МОН в партньорство с Федерация народна топка България и с любезната подкрепа на „Спортна София 2000“ организират Турнир по народната топка „ДОДЖБОЛ“ за учители от столичните училища и детски градини.
Мероприятието ще се проведе на 14 юни /петък/ 2019 година, с начален час 13:30 часа, на терените на Спортен комплекс „Зона Б-5“, парк „Възраждане“.
Това е пилотно издание на инициативата във формат за учители, като освен популяризиране на новите правила на играта Доджбол, празникът е прекрасна възможност за тиймбилдинг на учителския колектив.
Заявки за участие се подават по електронна поща – lyubomira_radoeva@abv.bg до техническата конференция, която ще се проведе на 12 юни /сряда/ от 12:30 часа, в сградата на Столична община, на ул. „Оборище“ № 44, Заседателна зала.
Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ се ангажира с организацията на дейностите, осигуряването на пособия, консумативи, вода, както и награден фонд за призьорите.
Повече информация за начин на включване, срокове и необходими документи може да намерите в Регламента на турнира на телефон 02/ 946 11 18, на интернет страницата на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ – https://www.sofia.bg/sport-news и на Фейсбук страницата на дирекция ПИСТ.

Правила Плажен ДОДЖБОЛ

по новите световни правила на спорта с 5 топки.

1. Състав на отбора /смесен – мъже и жени/ – 10 състезатели
 в игра 6 състезатели от отбор
 резерви – до 4 резерви

2. Съдийски екип – минимум един съдия на игрище; по официални правила – 4 съдии на едно игрище.
3. Пет топки в игра на всяко игрище.
4. Времетраене – две полувремена по 5 минути.
 В едно полувреме могат да се изиграят няколко гейма. На всеки три минути, ако гейма не е приключил, играта се прекъсва, а отборът с повече състезатели на игрището печели гейма като му се присъждат 2 точки. При равен брой състезатели , отборите си разделят по точка. При победа в края се присъждат три точки.
 Целта е да се отстранят повече хора от противниковия отбор в рамките на три минути. При ранно елиминиране на целия отбор се започва нов гейм.
5. Петте топки се подреждат на средната линия на еднакво разстояние една от друга. Две от тях са определени за единия отбор и две за противниковия отбор.
– Петата топка, която се поставя в средата на централната линия е обща. Всеки отбор избира състезател, който трябва да се пребори за петата топка. Отборът спечелил/преборил се за/ петата топка започва играта с три топки, а другия с две.
– Играчите / 6 / се подреждат зад двете крайни линии. При сигнал от съдията, двама играчи от единия отбор и двама играчи от другия отбор взимат определените за отбора топки, а третият играч/определен от отбора/ влиза в пряк двубой за третата топка. След взимане на топките играчите се връщат в първоначални позиции и тогава играта започва.
6. Състезател докоснат /след удар от противников състезател/ с топката в тялото отпада от игра.
Състезателят може да бъде спасен от свой съотборник, ако бъде хваната топка, хвърлена от състезател на противниковият отбор.
– Ако хвърлена топка удари няколко състезателя /последователно след рикошет/ и падне на земята , то всеки докоснат с топка състезател отпада от игра.
– Ако хвърлена топка удари няколко състезателя /последователно след рикошет/ и бъде хваната от състезател от същият отбор – те са спасени, а от играчът от противниковия отбор, който е хвърлил топката изгаря.

– При уловена топка от състезател, хвърлена от противников състезател – хвърлящият топката състезател отпада/изгаря, а уловилият топката спасява свой съотборник.
7. Състезател, който държи топка в ръце, може да се отбранява с нея и да избива летящи топки към него, но без да изпуска топката. Ако изпусне топката, с която избива друга топка, състезателят отпада/изгаря.
8. Схема на игрище за доджбол:
18:9 размер

1. Всички отбори заявили участие могат да проведат съвместни тренировки с представители на Федерация Народна топка България преди турнира, за да бъдат подготвени за участие. Съвместните тренировки могат да се провеждат чрез предварителна заявка по телефон в Комплекс Спортна София – Зона Б5 или на игрище (зала, физкултурен салон) в учебното заведение, което е заявило участие.
За връзка и информация за Правила и подготвителни тренировки:
Константин Миладинов – Ким Рейки – 0885 948496; 0896 08 44 33
Президент Федерация Народна топка България – ФНТБ

Столична община

Дирекция „Превенция , интеграция, спорт и туризъм”

федерация народна топка българия

ТУРНИР ПО НАРОДНА ТОПКА

„ДОДЖБОЛ – DODGE BALL

           за учители от столичните образователни институции

14 юни 2019 година

 1. ОРГАНИЗАТОР – Събитие, включено в Годишен календарен план за спортни дейности за 2019 г. на Столична община, Дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм”

Събитието ще се реализира със съдействието на Регионално управление на образование, София град- МОН

 1. ПАРТНЬОР / СЪДИЙСКО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ Федерация Народна топка България
 1.  ЦЕЛИ на спортното събитие:
 • Да представи новите световни правила на игра „Доджбол – Dodge ball“, еквивалент в Европа на играта – Народната топка
 • Популяризиране на спорта „Доджбол – Dodge ball“ в България
 • Създаване на възможности за развитие на спорта Доджбол – Dodge ball“  в образователните институции в гр. София
 1. ДATA И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:
 • 14 юни / петък/ 2019 година; 13,30 часа – начало
 • Спортна София 2000, Зона Б 5, Парк „Възраждане”, игрища „Плажен волейбол“
 • РЕГЛАМЕНТ:
 1. Участници: Отбори – Учители от столични образователни институции – Училища и Детски градини
 2. Състав на отбор – минимален брой състезатели в отбор 6 /шест/, максимален брой – 10 /десет/ – смесени отбори /минимум две жени в игра /
 3. Възрастова група – без ограничение във възраст

Забележка: допуска се участие и на два или повече от отбори от една образователна институция.

 • Техническа КОНФЕРЕНЦИЯ /TК/:

12 юни /сряда/ 2019 г. от 12.30 ч. – заседателна зала, ул.Оборище 44, етаж 1

 •    ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ:
 •  Заявки за участие /по образец/
 • Списък на отбор /участници/ от училище, включващ двете имена, заверен с подпис и печат на училището
 • ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВКИ – Заявки за участие /по образец/ се приемат до Техническата конференция по електронна поща и на място на ТК –  lyubomira_radoeva@abv.bg

       Заявки за участие може да подават:

 • Учител, ръководител на отбор
 • Директор на образователна институция
 • СИСТЕМА НА ПРОВЕЖДАНЕ:

Подалите заявки за участие отбори, съгласно изтеглен жребий на ТК, се разпределят по групи. Всяка група е съставена от 4 отбора, като в групите се играе по системата на Бергер  – всеки срещу всеки. Първите два отбора на всяка група се класират за следващата фаза на турнира, където продължават участието си по схема, чрез пряка елиминация до излъчване на победител в турнира.

Забележка: Въз основа на подадените заявки за участие, на Техническата конференция ще бъде уточнена и схемата на провеждане на срещите. Организаторите си запазват правото за промени  в системата на провеждане на спортното събитие.

 1. СЪДИЙСТВО:

        Срещите се ръководят от съдии, представители на Федерация Народна топка България

 • НАГРАДИ:  Отборно класиране : 1-3 място – Купи и медали

За допълнителна информация

Тел.  02 946 11 18-ст. експерт Любомира Радоева

тел. 02 981 03 43 – ст. експерт Росен Данев 

Забeлежка :  

Всички отбори заявили участие, могат да проведат съвместни тренировки с представители на Федерация Народна топка България преди турнира, и да бъдат подготвени за участие. Съвместните тренировки могат да се проведат след предварителна заявка по телефон.

        За връзка и информация за Правила и подготвителни тренировки:

        Константин Миладинов – Ким Рейки – 0885 948496; 0896 08 44 33

        Президент Федерация Народна топка България – ФНТБ

Подготвителните тренировки могат да бъдат проведени в спортен    комплекс Спортна София – Зона Б5 или на игрище (зала, физкултурен салон) в учебното заведение, което е заявило участие.

Поканете Федерация Народна топка България и във вашето училище, гимназия, университет!

Всяко учебно заведение, което стане част от нашата инициатива ” Play with us!” до 15.06.2019г. , ще има възможността да участва през месец ОКТОМВРИ в турнир по народна топка за купата на федерацията DODGEBALL CUP “PLAY WITH US!” по новите световни правила с 5 топки ! Турнирът ще се проведе в Национална спортна акадения “Васил Левски”(НСА) – Многофункционална спортна зала на 12.10.2019 г. от 09:00 до 16:00. 
Възрастовата граница за ученици на първия турнир DBFB “PLAY WITH US!” SCHOOL DODGEBALL CUP ще бъде 5-7 клас !

Турнирът се организира със съдействието на Столична Община , Дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм ” , София Европейска столица на спорта, Програма за развитие на физическото възпитание и спорта София – 2019.

Участвайте в нашата кампания ” Play with us!”!
При нас няма възрастови ограничения. Затова и нашето мото е ” Спорт за всички, игра за всеки!”. Идеален спорт за социални дейности, за малки и гилеми, за родители и приятели.

“Да се справим с агресията в обществото чрез спорта народна топка/Dodgeball.” – една кампания на Федерация Народна топка България .

Вече посетихме 10, 31, 125 ,128, 36 ,105, 96, 115, 139, 164, 172, 29, 119, 50, 135, 144, 145, 157, 148 училище, ОУ Васил Левски – Правец, ОУ св.св.Кирил и Методий – Драгичево, НУ Станислав Доспевски – Самоков, ЧСОУ ДРИТА, св.св. Кирил и Методий – Велинград, НСУ София , НУКК София, Българско школо….

…. и ни очакват в 62, 30, 35, 120, 38, 11, ПГФК Княгиня Евдокия …! 
Очакват ни още в Пловдив, Варна, Перник, Русе, Плевен ……

От вас се иска само желание, а ние ще представим СПОРТЪТ НАРОДНА ТОПКА/DODGEBALL в удобно за всички време !

Ще ви запознаем с възможностите за развитие при нас, ще ви представим новите световни правила с 5 топки на практика и на теория!

От тази година 2019 сме и специалност за висше образование в НСА и би било чудесно да запознаем кадидатстудентите със спорта DODGEBALL и възможностите за развитие при нас. Ние сме под номер 18 в кандидатстудентската кампания на Национална спортна академия”Васил Левски” ! 
Всеки, който желае да изучава СПОРТЪТ ДОДЖБОЛ / DODGEBALL / НАРОДНА ТОПКА може вече да го направи ! 
Спорт за всички, игра за всеки! 
Станете част от екипа на НСА и Федерация Народна топка България на адрес http://www.nsa.bg/bg/page,1725

Свържете се с нас на тел: +359 885 94 84 96 – Kim Reiki

Разберете повече за ” Play with us!” на адрес: https://www.narodnatopka.com/play-with-us/

С Уважение:

Президент на Федерация Народна топка България

Константин Миладинов- Kim Reiki ®

Няма отговори за "Турнир за учители по плажна народна топка доджбол"


  Искаш да кажеш нещо??

  HTML е позволен