Доджболът набира популярност в училищата в страната. Народната топка се завръща в нов облик!


В средата на ноември спортната зала на Горна Оряховица се пълни не само със зрители, но и с желаещи да се изявят на терена. Учителят по физическо възпитание и спорт в ПГЕЕ „Ломоносов“ Искра Благинова е поканила представители на федерация „Народна топка България“ да представят спорта си на горнооряховските ученици. Интересът на училищата в града е провокиран от една дума – доджбол. Така се казва новата игра, която представлява вариант на народната топка.
Новите правила създават повече динамика, изискват повече концентрация и предизвикват положително въздействие върху цялостното физическо развитие на децата. Именно поради това екипът на Българската федерация организира разяснителни кампании и турнири по доджбол сред подрастващите. Заедно с треньори и студенти от НСА президентът на Федерацията Константин Миладинов вече е посетил повече от 300 училища. Целта е да се популяризира доджболът сред учениците и играта да се настани трайно във физкултурните салони, зали и игрища. За осъществяването ѝ помагат от Националната спортна академия, където от 2019 г. обучават треньори по доджбол. Помагат и учителите по физическо възпитание и спорт, които откриват в народната топка възможност за преодоляване на проблемите с обездвижването и затлъстяването сред децата, за подкрепа на по-здравословен начин на живот.
Подобно на народната топка, доджболът може да се играе в смесен състав в отбори от 8 до 12 състезатели, като в играта влизат шестима – 3 момичета и 3 момчета. Има две полувремена, няма консул, а топките на терена са 5. Целта е да се отстранят повече хора от противниковия отбор в рамките на три минути.
Благодарение на активността на Българската федерация по народна топка, която съществува от 2014 г.,
правилата на доджбола стават познати на все повече български ученици. Пловдив е сред градовете, които проявяват най-активен интерес. На 22 октомври ОУ „Петър Берон“ – Пловдив, и клубът по доджбол „Космос“ в града съдействат за провеждането на Петото държавно ученическо първенство по доджбол на федерация „Народна топка България“ за купата „Играй с нас“ 2022 за ученици от V, VI и VII клас.
В първенството участват 11 образователни институции от София, обединени в 6 отбора, 3 отбора от Пловдив, както и по един отбор от Казанлък и Елин Пелин.
Може би е изненада, но народната топка, която днес се завръща в училищните физкултурни салони, се готви да стане и олимпийски спорт. Над 80 страни членуват в Световната асоциация по народна топка, а 24 са присъединени към Европейската федерация. България е една от тях. Българската федерация по народна топка възнамерява да възвърне голямата популярност на тази игра у нас, и подготвя следващия турнир. Той е безплатен и се провежда на 3 декември (събота) от 10 часа в СУ „Пейо Крачолов Яворов“ в Пловдив. По време на надпреварата участващите отбори се запознават с правилата на доджбола – прилики и разлики с народната топка, провежда се тренировка за начинаещи и напреднали ученици, а заявилите отбори се състезават помежду си. Предвидени са предметни награди за победителите и участниците в турнира.

автор Петя Николова

  Вашето име (задължително)

  Вашият Email (задължително)

  Относно

  Вашето съобщение

  Източник Вестник „Аз-буки 

  GOTCHA® – TRADEMARK

  GOTCHA® е запазена търговска марка, която е бутиков производител на спортни дрехи , спортни сакове, спортни раници, луксозни чанти и сакове ръчна изработка от естествена кожа за дами и господа.

  Официален спонсор на Федерация Народна топка България, който подкрепя инициативата на Федерацията“ Да се справим с агресията в обществото чрез спорта народна топка! Спорт за всички, игра за всеки !!! „.

  Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, инвеститори, спонсори и дарители в случай,че има интерес…. https://narodnatopka.com/reklama/
  Описано е всичко необходимо за проект “ Народна топка България® “ на фондация“ Kim Reiki “ !

  email: magicmanstudio@abv.bg ,

  tel: +359885 94 84 96 – Kim Reiki

  Разгледайте останалите модели на  „DBFB GOTCHA BALL“ 2023 

  на адрес GOTCHA BALL 2023

  WWW.GOTCHA.BG

  ТОПКИ ЗА НАРОДНА ТОПКА / ДОДЖБОЛ

  Няма отговори за "Доджболът набира популярност в училищата в страната. Народната топка се завръща в нов облик!"


   Искаш да кажеш нещо??

   HTML е позволен